Улюблені різдвяні грецькі солодощі і походження їх назв

332_rozhdestvenskie-sladosti-3 (1)

Улюблені різдвяні грецькі солодощі і походження їх назв

Однією з візитних карток Різдва і Нового року в Греції є всіма улюблені солодощі – «засніжені» цукровою пудрою курабье́ і солодкі медові меломака́рона, перед якими просто неможливо встояти, вже не кажучи про те, що для грецького народу їх смак асоціюється з Різдвяними та Новорічними святами.

Не менш цікавим є і походження назв цих солодощів.

  • Курабье – мигдальне печиво з цукровою пудрою

Згідно з даними, зібраними Дімітрісом Стафакопулосом, музикознавцем, адвокатом і доктором історії розвитку соціології Афінського університету Па́нтіо, в слові «курабье́с», що звучить на азербайджанському як qurabiya, а на турецькому – kurabiye, два кореня: kuru – сухий і biye – печиво (біско́то).

melomakarona (1)

 

 

Однак, найменування biscotto, уживане в сучасній італійській мові зміцнилося тільки в Середні століття, походячи від латинського слова bis-cuit (biscuit / бісквіт), що, у свою чергу, означає «випечений двічі», маючи на увазі під собою метод подвійної випічки, що використовувався аби уникнути швидкого псування хлібопродуктів, призначених, особливо, для солдатів і моряків. Цікаво, що давньогрецькою мовою слово це звучало як «ді-пірон» – «двічі обпалений», тоді як відоме всім cookies, застосовуване в англійській мові, має фламандське / голландське походження.

Латинське bis-cuit поширилося в Азії венеціанськими купцями, де зміцнилася його спотворена форма у вигляді biya / biye, яке, з’єднавшись з рідним для місцевих жителів qura / kuru, дало в результаті змішане латино-східне qurabiya / kurabiye. Пізніше воно повернулося на Захід, отримавши в еллінізованій формі вид «курабьес» зі значенням сухого печива з мигдалем, посипаного цукровою пудрою, нагадуючи всім про сніг і майбутні свята зими.

  • Меломака́рона – шматочок медового пирога насолоди

У слова «меломака́рона» давньогрецьке походження, незважаючи на те, що при його звучанні всім на розум моментально приходять італійські макарони…

Написати нам

 

Ваше ім'я

Ваш email (обов'язково)

Тема

Ваше повідомлення

×
Написать нам

 

Ваше имя

Ваш e-mail (обязательно)

Тема

Сообщение

×